Ev Bilim Hala muz mu yiyorsunuz? Muz yemeden önce bunu okumalısın.

Hala muz mu yiyorsunuz? Muz yemeden önce bunu okumalısın.

ile Yiğit Kumcuoğlu

Reklam

Muzun üst düğümü nedir? Muzun ucundaki o “iğrenç” siyah yumru bir tohum değildir.

Reklam

Muzun ‘ucu’ pek sevilmez, ancak bir zamanlar en biberli özelliğinin bir parçasıydı.

Muzun ucundaki küçük parçaya ‘köklenme noktası’ ya da ‘terminal çiçek’ denir. Bu, meyvenin oluşumu sırasında gelişen bir doku kalıntısıdır ve muzun ucunda küçük bir yumru benzeri büyüme olarak kolayca görülebilir.

Bu köklenme noktası aslında muzun gelişimi sırasında meyveye bağlanan çiçek sapının bir parçasıdır. Genellikle yenilebilir ve sağlık açısından hiçbir tehlike oluşturmaz. Bazı insanlar muzu yemeden önce çıkarmayı tercih eder, ancak bunu yapmak gerekli değildir. Muzun tepesindeki o küçük parçayı yemek ya da çıkarmak kişisel bir seçimdir.

Muzlar botanik olarak çilektir, bu da özellikle çileklerin olmadığı bağlamda kafa karıştırıcıdır. Bu şekilde kategorize edilen bu meyvelerin takdir edilmeyen birçok yönü vardır, ancak belki de en yanlış anlaşılan ve haksız yere aşağılanan özelliklerinden biri, sonunda bulduğunuz küçük siyah topuzdur.

Bu küçük yumru aslında bir tohum değildir. Muzun çekirdekleri de etinin içinde bulunur – biz insanların çok sevdiği o yumuşak, narin şey. Primatlar diyebiliriz ama aslında vahşi maymunların da bizim gibi meyve yediği bir efsanedir.

Eğer bir muzu uzunlamasına ortadan ikiye bölerek yerseniz, normalde çekirdekleri ortada uzun bir çizgi halinde bulursunuz. Ancak, bugünlerde dükkanlarda satılan muzların çoğu Cavendish çeşididir ve genellikle tohum üretmez.

Muz üst düğümü nedir

Öte yandan o küçük siyah yumru hep oradadır. Çünkü o bir tohum değil, dev muz tomurcuğunun büyüdüğü şifredir.

Muzlar ağaçlarda salkım halinde yetişir ve yumrulu uç aslında meyvenin ‘üst’ kısmıdır, sert sap ise ‘alt’ kısmıdır. Çoğu insan muzu önce sapını kırarak yer ki bu da

topuzun sonunda bir sürpriz olduğu anlamına gelir.

Bir muzu yemek için “maymun yöntemini” kullanırsanız, önce çiçek filizlerini atabilirsiniz. Bu kadar küçük ve önemsiz bir düğüm için, muz çiçeğinin kalıntıları modern insanlar arasında gerçek bir antipati uyandırmış gibi görünüyor. Bazen ‘parmak ucu’ olarak da adlandırılan bu düğüm tamamen yenilebilir, ancak sert dokusu ve acı tadı nedeniyle genellikle atılır.Onu hor görebilirsiniz, ancak bir zamanlar harika bir güzellikti.

Şunlar da hoşunuza gidebilir