Ev Bilim Yememeniz gereken en tehlikeli ticari gıdalar.

Yememeniz gereken en tehlikeli ticari gıdalar.

ile Yiğit Kumcuoğlu

Reklam

Tehlikeli olan ve yememeniz gereken en iyi ticari gıdalar. Bunları bulmak o kadar kolay ki, birçok tüketici bunları satın almak için cazip geliyor.

Reklam

Tehlikeli olan ve yenmemesi gereken en iyi ticari gıdalar. Bulunmaları kolaydır ve büyük bir sağlık riski oluştururlar

Bir üniversite profesörü, aşırı işlenmiş gıdalar açısından zengin bir beslenme tarzının neden olabileceği artan tehlikeler konusunda alarm verdi.

Profesör, bu gıdaların sigara paketlerindekine benzer uyarılarla pazarlanması gerektiğini söyledi. Ultra işlenmiş gıdalarla beslenmenin pek çok riski olmasına rağmen, bu gıdalar pek çok insanın diyetinde yer almaktadır.

Bu tür gıdalar herkes için tehlike oluşturmaktadır ve sağlıklı bir diyetin yerini almamalıdır. Ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecekleri için düzenli olarak tüketilmemelidirler.

São Paulo Üniversitesi’nden Profesör Carlos Monteiro, Uluslararası Obezite Kongresi’nde The Guardian’a verdiği demeçte, ziare.com’un aktardığına göre, “UPF’ler, çoklu kronik hastalık riskini artırmaları açısından oluşturdukları sağlık riskine rağmen, küresel diyetlerdeki paylarını ve hakimiyetlerini artırıyor” dedi.

Aşırı işlenmiş gıdalarla beslenmek obezite ve diyabet gibi diyete bağlı kronik hastalıklar gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

“UPF’ler dünya çapında daha sağlıklı, daha az işlenmiş gıdaların yerini almakta ve aynı zamanda çeşitli zararlı özellikleri nedeniyle diyet kalitesinde bozulmaya neden olmaktadır.

Birlikte ele alındığında, bu gıdalar obezite salgınının ve diyabet gibi diyetle ilgili diğer kronik hastalıkların nedenidir” dedi.

Uyarı, PUF’lerin küresel tüketimindeki hızlı artışın ortasında geldi. Bunlar arasında tahıllar, gazlı içecekler, protein karışımları, fast food ve hazır yemekler yer almaktadır.

Ultra işlenmiş gıdalar gerçek bir sağlık tehlikesi

ABD ve Birleşik Krallık’ta ortalama diyetin yarısından fazlası aşırı işlenmiş gıdalar içermektedir. 80’e kadar UPF içeren bir diyet bazı insanlar, özellikle de gençler, düşük gelirli veya yoksun bölgelerden gelenler için tipiktir.

UPF’ler 32 olumsuz sağlık etkisiyle bağlantılıdır. Şubat ayında yapılan dünyanın en büyük analizine göre bunlar arasında kalp hastalığı, tip 2 diyabet, kanser, kötü ruh sağlığı ve erken ölüm riski de yer alıyor.

Profesör Carlos Monteiro ve meslektaşları ‘UPF’ terimini ilk kez 15 yıl önce kullandılar. O dönemde “Nova” gıda sınıflandırma sistemini geliştirmişlerdi.

Bu sistem yiyecek ve içecekleri dört gruba ayırıyor. Bunlar minimal işlenmiş gıdalar, işlenmiş mutfak malzemeleri, işlenmiş gıdalar ve ultra işlenmiş gıdalardır.

Şunlar da hoşunuza gidebilir